Rouwen "om het echie".

"Memory pot"

Een aantal weken geleden laat ik mijn moeder via Face Time de laatste vorderingen in mijn mozaïekwerk zien. Na diverse grafornamenten is nu mijn eerste urn af. Ze vindt m mooi maar is ook wat terughoudend. Het confronteert haar. "Wil je dáár nou echt mee bezig zijn? Je maakt zoveel moois", zegt ze me. "Ja juíst", zeg ik haar, vol overtuiging, "omdat het zo'n mooi sieraad kan zijn voor iets "waar we liever niet aan willen". Deep down van binnen geldt dat ook voor mezelf.

Kort daarna wordt moeders voor onderzoek opgenomen in het ziekenhuis. Er is iets niet goed. Ze heeft pijn in haar hele lichaam en de doctoren hebben geen idee. Ik spreek haar vanuit haar ziekenhuisbed kort per telefoon. De fysieke afstand maakt het zó lastig om er gelijk te zijn. "Het komt goed mams", hoor ik mezelf zeggen. Op eerdere momenten heeft ze er slechter voor gestaan. Ze eindigt het gesprek met : "Weet dat ik van jullie hou hoor!" Dat voelt vreemd, alsof het het laatste gesprek is, en ik antwoord: “Maar wij ook van jou hoor!”  Als broerlief de dag erna de gevraagde kleren komt brengen, is ze net overleden. Er gewoon "stilletjes tussenuit gepiept".

Het is niet de eerste keer dat ik iemand verlies, maar nog nooit was het zó dichtbij. Je eigen moeder, dat is toch wel het meeste close (samen met je kinderen, broers en zussen) wat je in dit leven hebt. En nu komt het er op aan: een prachtig afscheid voorbereiden, in nagedachtenis van wie zij is geweest, wie zij lief heeft gehad, met de muziek die zij mooi heeft gevonden en alles wat haar recht doet. Plus corona! Maar het lukt. Als team van zoon en twee dochters en Liane - onze geweldige uitvaartbegeleidster- genieten we van deze laatste momenten met haar. Tot het allerlaatste einde aan toe.

En dan krijgt de urn ineens een onverwachte maar prachtige bestemming: Een "Memory pot", waarin ik naast een beetje as, nog wat heel dierbare dingetjes bewaar. Inderdaad ís het nu dat persoonlijke kunststuk op de oude dressoirkast van oma zodat ze beiden iedere dag in de buurt zijn. Voor broer en zus maak ik een kleine variant en er is ook nog een familie-urn. En zo ontstaat er een hele urnenfamilie.....  Een vreemd idee? Helemaal niet! 

Het is nu rouwen “om het echie”.