Magische onderwater wereld


Mijn zus - die al jaren in de gesloten wereld van de Psychiatrie werkt - vraagt of ik hun verouderde pand van een vloermozaïek kan voorzien. De omgeving vind ik zo bijzonder, dat ik graag meewerk.

Zo worden eerst de wanden voorzien van een fris kleurtje en ik kijk wat ik kan doen met de beschadigde vloer waar een eerder weggehaald muurtje heeft gestaan. Ik laat de omgeving, met haar bewoners op me inwerken. Voor mij een compleet nieuwe wereld. Al jaren hoor ik de verhalen  over deze "doelgroep" maar nu ik het met eigen ogen zie, is het toch wel "andere koek". 

Wat ik zie is een wereld van in zichzelf gekeerde, soms verwarde (oudere) mannen en vrouwen. Af en toe angstig, ontheemd, wat heen en weer schuifelend, elkaar in de hal ontmoetend, zonder contact, in hun eigen hoofd. Draaien om elkaar heen, maar geen gesprek, geen interactie. Een enkeling ook nieuwsgierig, waar ik dan een kort gesprekje mee heb, totdat het contact weer is verbroken.

Het raakt me diep en maakt me ook verdrietig: de wetenschap dat er zoveel medemensen - door het leven aangedaan of zo geboren- geen deel kunnen uitmaken van de "buitenwereld".
Ze leven met hun eigen verhaal achter gesloten deuren en muren waar ze liefdevol worden verzorgd. 

Zo ontstaat bij mij het beeld van een een onderwaterwereld, een vissenkom. Waar vissen zwemmen, om elkaar heen dwarrelend , weg willen maar niet anders kunnen dan rondjes draaien. Maar ook het beeld van vrolijkheid: want ook die is er. Het beeld van dansende zeepaardjes, ook onderdeel van die onderwaterwereld.

Een bijzondere opdracht, die ik met veel liefde en plezier heb gedaan. Daardoor meer inzicht heb gekregen in een wereld van "buitenstaanders" en nog meer: de liefde van al het verplegend personeel, die dag in dag uit, met veel geduld deze mooie mensen een waardig bestaan geven. De vloer is een geschenk aan de bewoners, maar misschien nog wel meer aan allen die daar hun dagelijks werk doen.

Ondertussen is de nieuwbouw gereed, de OPPG verhuisd naar Castricum en de eigenlijke vloer tijdens de sloop verdwenen. Maar voordat dat gebeurde: zijn er mooie foto's, vlaggen en posters van de "Magische onderwaterwereld vloer" gemaakt. De vlag met het tot logo verworden vloerkleed wappert er fier. En daar ben ik trots op!


Vloermozaïek  - 300 x 175 cm